Croatian

On this page you will find Croatian-language books, magazines and films about Down syndrome.


Author: Dinka Vukovic, Irena Tomic Vrbic, Silvija Pucko, Anita Marcius
Title: Down sindrom – vodič za roditelje i stručnjake
Publisher: Hrvatska zajednica za Down sindrom
Year of Publication: Drugo izdanje 2008 (2nd edition)
ISBN: 978-953-95937-1-9 (2nd edition)
Target group: parent, professionals (experts and teachers)
Subject: –––

Short Description:
Biti roditelj je prekrasan izazov, biti roditelj djeteta s Down sindromom je zaista poseban izazov. Od prvog dana života vašeg djeteta vaš život poprima novu dimenziju. Iako je na početku teško, s vremenom nesebična ljubav vašeg djeteta prerasta u prekrasan smiješak, najtopliji zagrljaj, zahvalnost, radost.
Ovaj priručnik je namijenjenim roditeljima djece, mladih, odraslih s Down sindromom. Nadamo se da će u njemu naći korisne informacije o Down sindromu te da će iz njega saznati kako poticati i usmjeravati svoje dijete, kako prepoznati njegove potrebe i mogućnosti kroz edukaciju, obrazovanje, medicinske i socijalne aspekte. Naravno da sve nije moguće opisati i staviti u priručnik niti obraditi sva područja pa stoga preporučamo da se za više informacija javite udrugama za Down sindrom koje djeluju na vašem području, a čiji popis ćete naći u ovom priručniku, na stranici 75.
Priručnik je namijenjen i stručnjacima koje susrećemo, s kojima surađujemo kako bi zajedničkim naporima poboljšali kvalitetu življenja osoba s Down sindromom.


Author: Sue Buckley i Gillian Bird
Title: Obrazovanje osoba s Down sindromom – Pregled
Publisher: Hrvatska zajednica za Down sindrom
Year of Publication: 2010
ISBN: 978-953-95937-2-6
Target group: parent, professionals (experts and teachers)
Subject: –––

Short Description:
Priručnik je prijevod izdanja Međunarodne Down sindrom zaklade s kojom Hrvatska zajednica s Down sindromom intenzivno surađuje na poboljšanju obrazovnih mogućnosti osoba s Down sindromom u Hrvatskoj. U priručniku se opisuju oblici školovanja u koja su uključena djeca i mladi u Velikoj Britaniji te istraživanja koja su provedena kako bi se analizirali svi oblici školovanja za djecu i mlade s Down sindromom ne samo u Velikoj Britaniji nego i drugim zemljama u kojima se u zadnjih 20tak godina intenzivno radi na programima inkluzije djece i mladih s Down sindromom u redovni obrazovni sustav.


Title: Djeca ljubavi
Publisher: Hrvatska zajednica za Down sindrom
Length: 28 minutes (documentary film)
Target group: public, parents, professionals
Subject: –––

Short Description:
Film “Djeca ljubavi” je dokumentarni film o životu dvije obitelji koje imaju djecu s Down sindromom, snimljen 2008. godine, o obitelji male Lucije koja ima 4 godine i živi u Crikvenici te o dječaku Janu Tomislavu koji ima 8 godina, živi u Zagrebu i koji je prvo dijete s Down sindromom koje ide u redovnu školu u RH uz pomoćnika u nastavi.
Film je snimio Dokumentarni program HRT 2008. godine, scenaristica i redateljica filma je Ljiljana Bunjevac Filipović. Film je prikazan u više navrata u programu HRTa.